Jednym z bardzo ważnych obecnie trendów rynkowych, który jest widoczny zarówno w produkcji i sprzedaży, jak również w preferencjach i zachowaniach konsumenckich, jest trend roślinny. Szacuje się, że do 2029 roku światowy rynek roślinnych alternatyw mięsa może osiągnąć wartość 140 mld USD, uzyskując tym samym wartość na poziomie 10% światowego przemysłu mięsnego.
Podobnie jest w Polsce. Choć według uczestników rynku (producentów, sieci handlowych, ekspertów branżowych) rynek roślinnych alternatyw dla mięsa jest w Polsce jeszcze we wczesnej fazie rozwoju, to produkty roślinne są coraz bardziej popularne, co powoduje, że rynek rozwija się bardzo dynamicznie.
Chcąc dostarczyć producentom i sprzedawcom kompleksową wiedzę o rynku produktów roślinnych, Fundacja ProVeg przygotowała raport pt. „Roślinne alternatywy w Polsce: rynek, konsumenci, trendy”. Analitycy z CIVITTA Polska opracowali analizę rynku zaprezentowaną w raporcie i stworzoną na podstawie wypowiedzi przedstawicieli producentów żywności, sieci handlowych, a także ekspertów z branży spożywczej.
Z raportu „Roślinne alternatywy w Polsce” można dowiedzieć się m.in.:
Kliknij tutaj, aby pobrać bezpłatnie raport „Roślinne alternatywy w Polsce: rynek, konsumenci, trendy"